Forum użytkowników T-Flex CAD i SprutCAM
Nazwa zmiennej pod wymiarem - Wersja do druku

+- Forum użytkowników T-Flex CAD i SprutCAM (http://www.newtechsolutions.pl/forum)
+-- Dział: T-FLEX CAD (/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: T-Flex CAD - pomoc (/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Wątek: Nazwa zmiennej pod wymiarem (/showthread.php?tid=448)



Nazwa zmiennej pod wymiarem - raf_79 - 10-09-2011 11:14 AM

Witam

mam takie pytanie czy jest możliwość wyświetlenie nazwy zmiennej pod wymiarem na rysunku.
Chodzi mi o to że mam kilka linii konstrukcyjnych i mam wymiary jakie są między nimi (pokazuje mi to jak są zależności porobione) ale oprócz wymiaru fajnie by było mieć tam nazwę żeby było wszystko jasne tylko kombinuje i nie wiem jak to zrobić

Pozdrawiam

Z góry dzięki za pomoc
Rafał


RE: Nawza zmiennej pod wymiarem - T-Flex CAD - 15-09-2011 12:56 PM

Można wyświetlić na szkicu odpowiednie relacje (Parametry/Relacje), gdzie oprócz wymiaru mamy informacje o przydzielonej zmiennej lub ręcznie wpisać w wymiarze "tekst pod". Pierwsza propozycja nie jest możliwa do wykonania na dokumentacji. W wersji 12 możliwe jest wykonanie wymiaru bez linii, dzięki czemu pewną grupę dodatkowych wymiarów z informacjami np. o zmiennych możemy wyświetlać i ukrywać.


RE: Nazwa zmiennej pod wymiarem - Mishima01 - 21-01-2015 03:47 PM

- w końcu jakoś wynalazłem na komputerze plik który kiedyś tam udało mi się zrobić i go zaadaptowałem do tego problemu ale zmiana nazwy powoduje że już tflex go nie potrafi otworzyć


RE: Nazwa zmiennej pod wymiarem - tomi467 - 24-01-2015 07:13 PM

(21-01-2015 03:47 PM)Mishima01 napisał(a):  - w końcu jakoś wynalazłem na komputerze plik który kiedyś tam udało mi się zrobić i go zaadaptowałem do tego problemu ale zmiana nazwy powoduje że już tflex go nie potrafi otworzyć

Witam
Moim zdaniem nie ma w T-flex problemu ze zmianą nazwy pliku twojego modelu z poziomu systemu operacyjnego np. Windows (części, o ile ta część nie uczestniczy w złożeniu jakiegoś mechanizmu (maszyny, urządzenia itp.).
Ale i z tym można sobie poradzić. Należy w złożeniu uaktualnić ścieżkę do pliku z modelem części.
Musisz też wiedzieć że T-flex nie otwiera plików wykonanych w nowszej wersji w starszych wersjach programu. Klikając na ikonie pliku (2x) system może automatycznie otwierać poprzez starszy build T-flex co nie pozwoli otworzyć pliku z nowszej wersji programu.
Rozwiązanie
Otwierać plik z poziomu otwartego programu T-Flex
Lub z poziomu opcji Windows "Otwórz za pomocą" wskazując otpowiednią kompilację

Mam nadzieję że pomogło
Pozdrawiam
(nie wiem przez co wpisy się dublują na rożnych wątkach przez to daję tę odpowiedź i tu)


RE: Nazwa zmiennej pod wymiarem - Bob - 17-03-2015 11:24 PM

Cytat:Witam

mam takie pytanie czy jest możliwość wyświetlenie nazwy zmiennej pod wymiarem na rysunku.
Chodzi mi o to że mam kilka linii konstrukcyjnych i mam wymiary jakie są między nimi (pokazuje mi to jak są zależności porobione) ale oprócz wymiaru fajnie by było mieć tam nazwę żeby było wszystko jasne tylko kombinuje i nie wiem jak to zrobić

Pozdrawiam

Z góry dzięki za pomoc
Rafał
Prostym rozwiązaniem jest dodanie w polu wymiaru nazwy zmiennej:[attachment=36]