Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Autor Wiadomość
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #1
Lightbulb Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Wszelkie modyfikacje domyślnego prototypu pracy (np. "Model 3D") można zapisać jako własny prototyp od którego będziemy rozpoczynać pracę w programie.

Oprócz własnych ustawień Statusu Modelu (Dostosuj/Status), poleceń czy operacji możemy m.in. utworzyć nowe warstwy, często używane zmienne lub zmienić kolor tła.

"Czysty" dokument przygotowany w ten sposób należy zapisać używając opcji "Plik/Zapisz jako Prototyp..", gdzie podajemy własną nazwę.
30-03-2011 02:33 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #2
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Własny prototyp może być zaopatrzony w dowolną ikonę. Ikonę dodajemy lub tworzymy w menu Narzędzia/Dane Specjalne/Ikona - z tego miejsca możemy "Importować" dowolny plik graficzny (logo firmy, symbol przeznaczenia prototypu itp.) lub np. ikonę systemową jaka znajduje się w folderze instalacyjnym C:\Program Files\T-FLEX\T-FLEX Parametric CAD 11\Program\Template - Library.ico

Dodanie ikony powinno nastąpić przed zapisem prototypu lub w jego edycji.
30-03-2011 02:36 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #3
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Wczytanie prototypu może nastąpić poprzez użycie polecenia "Nowy z Prototypu..." lub bezpośrednio z poziomu Strony Startowej. Możemy również ustawić domyślnie wczytywanie prototypu po wyborze nowego "Modelu 3D".

Dostosuj/Opcje - zakładka Pliki, gdzie zmieniamy ścieżkę do "Pliku Prototypu Modelu 3D.
30-03-2011 02:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #4
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Z uwagi na domyślne zabezpieczenia w systemie Windows Vista i Windows 7, które uniemożliwiają bezpośredni zapis pliku prototypu w "Program Files", musimy zapisać go w innej lokalizacji - następnie ręcznie skopiować do katalogu C:\Program Files\T-FLEX\T-FLEX Parametric CAD 11\Program\Template.

Uprzednia modyfikacja praw dla katalogu "Program Files" w jego właściwościach umożliwi bezpośredni zapis.
30-03-2011 02:43 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mithanbaba Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jan 2015
Post: #5
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Samouczki pokazują jak je umieszczać ale jak je usuwać , edytować, móc powrócić i je skorygować, tego nie znalazłem. Powstają cały czas nowe.
Proszę o jakąś pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam Jakub
08-01-2015 06:29 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #6
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
(08-01-2015 06:29 AM)mithanbaba napisał(a):  Samouczki pokazują jak je umieszczać ale jak je usuwać , edytować, móc powrócić i je skorygować, tego nie znalazłem. Powstają cały czas nowe.
Proszę o jakąś pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam Jakub



Plik prototypu znajduje się pod taką ścieżką

C:\Program Files\T-FLEX\T-FLEX Parametric CAD 12 x64\Program\Template/xxx.grb
Mniej więcej jeśli nie zmieniałeś ścieżek podczas instalacji

xxx - twoja nazwa prototypu

po skasowaniu tego pliku / nie masz prototypu
po edycji i zmianach / masz poprawiony prototyp
trzeba nadmienić że przy nowych Windows-ach (64bit) możesz mieć problem z zapisaniem pliku pod tą ścieżką -zapisujesz gdzie indziej i kopiujesz do tego miejsca

pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2015 05:16 PM przez tomi467.)
08-01-2015 09:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Raven84 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Sep 2012
Post: #7
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
wystarczy uruchomić T-Flexa klikając prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję "Uruchom jako administrator", wtedy możemy pracować na prototypie i system nie będzie robił problemów, żeby zapisać go w danym miejscu.
12-02-2015 02:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
fadocars Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Jan 2017
Post: #8
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
o dzięki za tą poradę z systemem opartym na architekturze (64bit)

Auto CAD - Modelowanie - Rendering
Marine Offshore
Cars Fleet
06-01-2017 03:42 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
habra Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Feb 2017
Post: #9
RE: Własny prototyp pracy w T-Flex CAD
Na 64 bitach często są z tym problemy Tongue Na początku miałem problem z zapisem prototypu, ale odpaliłem w zgodności z XP i jakoś poszło.

_______________________________________________________________
Blog o skutecznej walce z cellulitem - http://sposobnacellulit.pl/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2017 08:32 AM przez habra.)
06-02-2017 12:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości