Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterowanie pojawianiem się operacji/części
Autor Wiadomość
davx Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Mar 2011
Post: #1
Sterowanie pojawianiem się operacji/części
Wykonuje projekt, w którym chciałbym sterować usunięciem i pojawieniem się operacji oraz zależnych części. Mam część, w której powinien pojawić się dodatkowy otwór, jeśli jej długość przekroczy 150 mm. Za pojawieniem lub usunięciem tego otworu powinno znikać lub pojawiać się połączenie śrubowe. Jak to wykonać i czy jest to w ogóle możliwe?
09-05-2011 10:14 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kami$ Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: May 2011
Post: #2
RE: Sterowanie pojawianiem się operacji/części
Temat może być rozwiązany przez utworzenie zmiennej z warunkiem "if". Zarówno operacja jak i wstawione części mogą być wygaszone (opcja w Parametrach wybranego elementu). W polu [Wygaś] dla operacji otworu oraz poszczególnych elementów połączenia śrubowego wpisujemy zmienną np. {war1} zamiast 0 (wartość inna niż zero powoduje wygaszenie operacji).

Załóżmy, że zmienna {dl} to długość danej części. Wyrażenie zmiennej {war1} musi kształtować się następująco:

dl<=150?1:0 tzn. jeśli długość będzie mniejsza bądź równa 150 - system wygasi operacje ponieważ zmienna {war1} przyjmie wartość 1 (inną niż 0).

Zamiast pisania warunku możemy użyć kontrolki okna dialogowego typu: "Check box", która włączona lub wyłączona będzie dawała odpowiednio wartości 1 lub 0 - można wtedy ręcznie sterować pojawianiem się operacji czy części.

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.
09-05-2011 04:08 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sajjad321 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Dec 2014
Post: #3
RE: Sterowanie pojawianiem się operacji/części
Dzięki wielkie za odpowiedź. Tak właśnie robię.
Nie wiem czemu tylko jak zapisuje w OO3 plik dbf to T-flex nie chce go otwierać, ale powalczę jeszcze z tym.

You can join us for best [url=http://www.testking.us/642-732.htm]Testking 642-732[/url] dumps exam [url=http://www.testking.us/HP0-S36.htm]testking.us[/url] training solutions. Our [url=http://www.stevenson.edu/]stevenson[/url] [/u]
21-12-2014 06:59 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bob
Unregistered

 
Post: #4
RE: Sterowanie pojawianiem się operacji/części
(21-12-2014 06:59 PM)sajjad321 napisał(a):  Dzięki wielkie za odpowiedź. Tak właśnie robię.
Nie wiem czemu tylko jak zapisuje w OO3 plik dbf to T-flex nie chce go otwierać, ale powalczę jeszcze z tym.

Z moich doświadczeń T-Flex średnio radzi sobie z plikami innymi niż .xls Uniwersalne dane tabelaryczne polecam zapisywać właśnie w takich arkuszach (ale nie .ods), następnie utworzyć w docelowym modelu T-Flex bazę danych z referencji z owego pliku. Należy przy tym pamiętać o nasępujących rzeczach: aby czytać z bazy plik .xls musi być zamknięty, jeżeli mamy w modelu zmienne pobierające dane z pewnych kolumn to wprowadzenie zmiany do budowy tabeli w pliku .xls (np dodanie kolumny przed kolumną z której pobieramy) spowoduje haos. Przyczyną jest to, że T-Flex jednorazowo podpisuje nazwy kolumn z referencjonowanego pliku numerami. Przy zmianie liczby kolumn i ich ułożenia program nie dokonuje korekcji aż do momentu aż skasujemy ze zmiennej komendę pobierania z danej kolumny, zapiszemy coś innego i następnie przywrócimy pierwotną formułę (np. find() ).
17-03-2015 11:13 PM
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości