Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nazwa zmiennej pod wymiarem
Autor Wiadomość
raf_79 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Jul 2011
Post: #1
Nazwa zmiennej pod wymiarem
Witam

mam takie pytanie czy jest możliwość wyświetlenie nazwy zmiennej pod wymiarem na rysunku.
Chodzi mi o to że mam kilka linii konstrukcyjnych i mam wymiary jakie są między nimi (pokazuje mi to jak są zależności porobione) ale oprócz wymiaru fajnie by było mieć tam nazwę żeby było wszystko jasne tylko kombinuje i nie wiem jak to zrobić

Pozdrawiam

Z góry dzięki za pomoc
Rafał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2011 01:15 PM przez T-Flex CAD.)
10-09-2011 11:14 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 34
Dołączył: Jan 2011
Post: #2
RE: Nawza zmiennej pod wymiarem
Można wyświetlić na szkicu odpowiednie relacje (Parametry/Relacje), gdzie oprócz wymiaru mamy informacje o przydzielonej zmiennej lub ręcznie wpisać w wymiarze "tekst pod". Pierwsza propozycja nie jest możliwa do wykonania na dokumentacji. W wersji 12 możliwe jest wykonanie wymiaru bez linii, dzięki czemu pewną grupę dodatkowych wymiarów z informacjami np. o zmiennych możemy wyświetlać i ukrywać.

T-FLEX CAD - system CAD o największych możliwościach parametrycznego projektowania!
15-09-2011 12:56 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mishima01 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jan 2015
Post: #3
RE: Nazwa zmiennej pod wymiarem
- w końcu jakoś wynalazłem na komputerze plik który kiedyś tam udało mi się zrobić i go zaadaptowałem do tego problemu ale zmiana nazwy powoduje że już tflex go nie potrafi otworzyć

We offer up to date [url=http://www.testking.net/testking-SY0-401.htm]security+ training courses[/url] exam practice questions with [url=http://www.testking.net/Security-plus-certification-training.htm]security+ study guide - testking[/url]
21-01-2015 03:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #4
RE: Nazwa zmiennej pod wymiarem
(21-01-2015 03:47 PM)Mishima01 napisał(a):  - w końcu jakoś wynalazłem na komputerze plik który kiedyś tam udało mi się zrobić i go zaadaptowałem do tego problemu ale zmiana nazwy powoduje że już tflex go nie potrafi otworzyć

Witam
Moim zdaniem nie ma w T-flex problemu ze zmianą nazwy pliku twojego modelu z poziomu systemu operacyjnego np. Windows (części, o ile ta część nie uczestniczy w złożeniu jakiegoś mechanizmu (maszyny, urządzenia itp.).
Ale i z tym można sobie poradzić. Należy w złożeniu uaktualnić ścieżkę do pliku z modelem części.
Musisz też wiedzieć że T-flex nie otwiera plików wykonanych w nowszej wersji w starszych wersjach programu. Klikając na ikonie pliku (2x) system może automatycznie otwierać poprzez starszy build T-flex co nie pozwoli otworzyć pliku z nowszej wersji programu.
Rozwiązanie
Otwierać plik z poziomu otwartego programu T-Flex
Lub z poziomu opcji Windows "Otwórz za pomocą" wskazując otpowiednią kompilację

Mam nadzieję że pomogło
Pozdrawiam
(nie wiem przez co wpisy się dublują na rożnych wątkach przez to daję tę odpowiedź i tu)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2015 07:14 PM przez tomi467.)
24-01-2015 07:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bob
Unregistered

 
Post: #5
RE: Nazwa zmiennej pod wymiarem
Cytat:Witam

mam takie pytanie czy jest możliwość wyświetlenie nazwy zmiennej pod wymiarem na rysunku.
Chodzi mi o to że mam kilka linii konstrukcyjnych i mam wymiary jakie są między nimi (pokazuje mi to jak są zależności porobione) ale oprócz wymiaru fajnie by było mieć tam nazwę żeby było wszystko jasne tylko kombinuje i nie wiem jak to zrobić

Pozdrawiam

Z góry dzięki za pomoc
Rafał
Prostym rozwiązaniem jest dodanie w polu wymiaru nazwy zmiennej:
.png  Przechwytywanie1.PNG (Rozmiar: 11.52 KB / Pobrań: 14)


Załączone pliki
.png  Przechwytywanie2.PNG (Rozmiar: 4.68 KB / Pobrań: 14)
17-03-2015 11:24 PM
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości