Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Waga w zestawieniu materiałowym
Autor Wiadomość
raf_79 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Jul 2011
Post: #1
Waga w zestawieniu materiałowym
Witam

Mam takie pytanko jak zrobić żeby w zestawieniu materiałowym masę złożenia program wyliczał z mas wpisanych do zmiennej masa a nie z masy bryły czy czegoś innego.

Przykład:
- prosty sześcian z formułki Round (getv("mass",0),0.01) wychodzi 17.99
- ja w zmienną masa wpisuje załóżmy 50 (tak np z katalogu ciężar siłownika)

robimy złożenie np z 3 takich sześcianów i tworzymy zestawienie mat. i mamy masy po 50 o jest ok

tworzymy kolejny plik w którym wstawiamy złożenie robimy zestawienie mat. i przy nazwie naszego złożenia mamy wartość 53,97 czyli 3 razy 17,99 a nie 150 jakby wynikało z masy

Jak to można zmienić ??

Z góry dzięki
Pozdrawiam
Rafał
07-10-2011 11:33 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #2
RE: Waga w zestawieniu materiałowym
Witam

Nie mam pewności
ale wydaje mi sie ze chcesz przeskoczyc program,
jeżeli ty narzucisz w danym pliku modelu jakąś masę w zmiennych to zestawienie materiałowe pokazuje to co wpisałeś a nie to co jest faktycznie (oszukałeś program na zapis a nie zwiazales z masa modelu)
a gdy przenosisz te same modele do nowego pliku program sam przelicza zgodnie z materiałem zastosowanym do utworzenia części wartość masy i pokazuje to co jest faktycznie.
Tym co robisz chcesz chyba zaprzeczyć pytaniu co jest lżejsze kilo piór czy kilo ołowiu

Musiałbyś zaprojektować model (parametrycznie) o gabarytach uzależnionych od masy o ile cię to satysfakcjonuje i jest taka możliwość w modelu.
klania tu sie chyba opcja OPTYMALIZACJA
a jeśli nie, to musisz swoje wpisy przywiązać do zmiennych zewnętrznych powinno się udać jak chodzi o zestawienia materiałowe
ale to z drugiej strony jest urwanie głowy do każdej części pamiętać o wpisach
Myślę że chyba dobrze, jeśli nie może mnie ktoś sprostuje
Być może powinieneś przepatrzyć ustawienia parametrów materiałowych - a na pewno kiedy stworzyłeś nowy materiał

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2011 01:45 AM przez tomi467.)
10-10-2011 09:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
raf_79 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Jul 2011
Post: #3
RE: Waga w zestawieniu materiałowym
Zgodzę się z Tobą że chce troszkę programowi pomieszać w wagach ale jak importuje np. siłownik to z reguły w stepie i mi się wagi tam nie przenoszą więc kombinuje żeby mimo wszystko była waga złożenia w przybliżeniu taka jaka ma być (ułatwienie w doborze silników i innych takich). Sytuacja ma miejsce tylko w przypadku importu.

Dzięki za pomoc pozdrawiam
Rafał
17-10-2011 10:15 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aliraza153 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jan 2015
Post: #4
RE: Waga w zestawieniu materiałowym
Proszę spróbować następujących ustawień. Z górnego paska menu: Dostosuj → Opcje → zakładka 3D → [OpenGL] → [Tryb bezpieczny]. Następnie zamknąć i ponownie uruchomić program.


Download high quality [url=http://www.braindumps.net/CompTIA-certification.htm]a plus certification[/url] dumps to prepare and pass with oracle certification dumps [url=http://www.braindumps.net/220-802.htm]security plus[/url]
05-01-2015 12:37 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bob
Unregistered

 
Post: #5
RE: Waga w zestawieniu materiałowym
(07-10-2011 11:33 AM)raf_79 napisał(a):  Witam

Mam takie pytanko jak zrobić żeby w zestawieniu materiałowym masę złożenia program wyliczał z mas wpisanych do zmiennej masa a nie z masy bryły czy czegoś innego.

Przykład:
- prosty sześcian z formułki Round (getv("mass",0),0.01) wychodzi 17.99
- ja w zmienną masa wpisuje załóżmy 50 (tak np z katalogu ciężar siłownika)

robimy złożenie np z 3 takich sześcianów i tworzymy zestawienie mat. i mamy masy po 50 o jest ok

tworzymy kolejny plik w którym wstawiamy złożenie robimy zestawienie mat. i przy nazwie naszego złożenia mamy wartość 53,97 czyli 3 razy 17,99 a nie 150 jakby wynikało z masy

Jak to można zmienić ??

Z góry dzięki
Pozdrawiam
Rafał

Tak jak pisał Tomi:
-pierwsza opcja to zmodyfikować zaimportowany model z pomocą optymalizacji aby uzyskać żądaną masę bryły (wykonać jakieś dodatkowe wcięcie czy wypełnienie).
-druga opcją (trudną do ustawienia, szybką do używania) jest napisanie makra zapisującego wartość w zmiennej masy złożenia jako sumę zmiennych wyciągniętych ze wszystkich fragmentów oraz szyków fragmentów.
17-03-2015 08:45 PM
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości