Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak wyciąć prowadnicę ?
Autor Wiadomość
zwiadowca88 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Apr 2012
Post: #1
Jak wyciąć prowadnicę ?
Witam

Mam jeden mały problem, bo większość opanowałem sam już w tym programie. Ale nie mogę wykonać prowadnicy. chodzi o wycięcie prowadnicy wewnątrz walca o wewnętrznej średnicy 14 mm na głębokość 1,5 mm w głąb walca. Prowadnica dość prosta średnica prowadnicy 4 mm. długość 26 mm. I to potrafię zrobić. Następnie jest zagięcie na odległości 6 mm oraz przestawienie w osi o 22,5 stopnia w osi całego walca. I z tym jest problem. Bo nie wiem jak obrócić o kąt 22,5 stopnia wycinkę z płaszczyzny roboczej bocznej ?!? Posługując się programem Rhinocerso wystarczyło zaznaczyć prowadnice, zmienić widok od frontu, i po prosty przestawić element do wycięcia o 22,5 stopnia. Jeśli ktoś wie jak to wykonać to będę wdzięczny za radę, albo może jest gdzieś jakiś filmik na necie którego nie widziałem, to też będę wdzięczny za podesłanie.

Pozdrawiam Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2012 12:00 AM przez zwiadowca88.)
01-05-2012 11:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 34
Dołączył: Jan 2011
Post: #2
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
Witam,

Ogólnie temat nie wygląda na skomplikowany i prawdopodobnie da się to wykonać w prosty sposób. Nie do końca jednak rozumiem jaki ma być efekt końcowy tego przypadku. Jeśli to możliwe to poproszę o jakiś rysunek czy inny przykład.

Tyle co mi się nasuwa na myśl... proszę spróbować wykorzystać polecenie rura lub wyciągniecie po ścieżce, następnie odjąć powstałą geometrię od walca. Ścieżkę lub profil z uwzględnionym kątem może Pan wykonać przez rysowanie na płaszczyźnie lub przez polecenie Konstrukcja/Ścieżka rury.

T-FLEX CAD - system CAD o największych możliwościach parametrycznego projektowania!
02-05-2012 11:48 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zwiadowca88 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Apr 2012
Post: #3
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
Witam ponownie. Mam pytanie, czy da się obrócić płaszczyznę pracy ? Otóż mam do wycięcia element, ale muszę go obrócić o 15 stopni, jeśli narysuje geometrię do wycięcia. To nie wiem jak obrócić płaszczyznę aby wyciąć na cylindrze narysowaną geometrię.
16-05-2012 03:26 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zwiadowca88 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Apr 2012
Post: #4
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
Udało mi się znaleźć obracanie płaszczyzn, tylko mam teraz inny problem. Czy mogę płaszczyzny wykonać na tej samej osi "Y" z tym, ze jedna będzie przestawiona np. o 45 stopni ?
16-05-2012 05:40 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 34
Dołączył: Jan 2011
Post: #5
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
Płaszczyzny podobnie jak inne elementy możemy przesunąć bądź obrócić za pomocą polecenia z menu Narzędzia - "Przesuń/Obróć" (lub prawy klik na elemencie - "Transformuj").

Proszę wygenerować nową płaszczyznę pracy odniesioną od innej np. na 0 mm i obrócić ją o 45 stopni. Można również wykonać nową standardową płaszczyznę (Przód, lewo, góra itp.) i przetransformować. Nowe płaszczyzny tworzy się za pomocą manipulatorów bezpośrednio w 3D (lewy klik na płaszczyźnie - tylko w wersji 12) lub za pomocą polecenia Konstrukcja/Płaszczyzna Pracy.

T-FLEX CAD - system CAD o największych możliwościach parametrycznego projektowania!
17-05-2012 10:20 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zwiadowca88 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Apr 2012
Post: #6
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
Już to rozgryzłem, dzięki Smile
23-05-2012 06:32 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
matkruszak90 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jan 2017
Post: #7
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
zwiadowca - podzielisz się swoim sposobem?
11-01-2017 04:46 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #8
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
(11-01-2017 04:46 PM)matkruszak90 napisał(a):  zwiadowca - podzielisz się swoim sposobem?

Witam
W sieci idzie już wyszukać tutoriale z Tflex-a
Tutaj kilka linków pokazujących kilka trików
https://m.youtube.com/watch?feature=yout...ggwziYEm8#

https://m.youtube.com/watch?v=tHmfhpxIO2U#
Cała rzecz polega na /utworzeniu płaszczyzny pracy poprzez -nowe utworzenie tu jest możliwe kilka opcji/ czy też kopiowaniu płaszczyzn
A potem transformacji czy to liniowo czy też pod kątem.
Pozdrawiam
11-01-2017 10:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
adrian Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jan 2017
Post: #9
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
Również polecam https://m.youtube.com/watch?v=tHmfhpxIO2U# Mój znajomy miał podobny problem i dzięki temu go rozwiązał.
27-01-2017 06:30 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nitka40 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2017
Post: #10
RE: Jak wyciąć prowadnicę ?
kurde to nie jest takie trudne
08-02-2017 04:40 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości