Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
T-FLEX 11
Autor Wiadomość
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #1
T-FLEX 11
Witam wszystkich, mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;-))

W pracy mamy wersję 11 T-Flexa, chciałem sobie ją zainstalować także w domu żeby móc ćwiczyć i zgłębiać wiedzę ale niestety nie chcę mi się włączyć bo potrzebuje jakiegoś klucza USB.
Można na to jakoś zaradzić?? Płyta oryginalna, niestety teraz w internecie są tylko wersję oznaczone numerkiem 12 a pewnie zapisany plik w tej wersji nie otworzy się w 11, mam rację??

Może ma ktoś jakąś wersję edukacyjną czy studencką 11??
Będę bardzo wdzięczny za udostępnienie :-))

Druga sprawa to mianowicie biblioteki części w tym programie.

Mam do narysowanie rolkę metalową
http://zabi.com.pl/podstrony/rolki_metal..._bram.html
z poniższym łożyskiem:
http://zabi.com.pl/podstrony/zdjecie_ppp.php?kola=722

Czy ja muszę stworzyć swoją bazę danych z odpowiednimi zmiennymi w której wpiszę dokładne wymiary owego łożyska ponieważ w programie kulkowe łożysko jest do wyboru tylko jedno i jest dość małych rozmiarów
Instrument Ball Bearing - AFBMA 12.2 taką ma pełną nazwę programową.

Dziękuje z góry za każdą pomoc
08-11-2012 05:40 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #2
RE: T-FLEX 11
Witam

Co do pierwszej sprawy ( najlepiej wyjaśni to spewnością przedstawiciel firmy New Tech Solutions) ale tak, z tego co mi wiadomo wersje komercyjne T-Flex chodzą ze specjalnymi kluczami licencyjnymi w formie USB. Chyba, że twoja firma miała jakąś specjalą instalację programu w siedzibie twojej firmy dogadaną i przeprowadzoną przez autoryzowany serwis programu o Nazwie jak wyżej. Dlatego w tej sprawie najlepiej będzie rozmawiać z przedstawicielem firmy New Tech Solutions.


Co do drugiej sprawy
łożysko 6202 tak jak sprawdzisz na tej stronie http://www.cncland.pl/lozyska-zwykle-jednorzedowe
posiada wymiary otwór 15mm/zewnętrzna 35mm/grubość 11mm
nie ma najmniejszego problemu w wersji 11 dobrać tak wymiarowe łożysko z bibliotekii modeli w programie

Nie wiem czy zostanie dołączony zrzut ekranu to pokażę jeden ze sposobów ustawienia tych wymiarów ,ale:

poprostu klikasz x2 (lub prawyma na danym modelu łożyska i otwórz)

Radial Ball Bearing ISO .... lub Angular Contact Ball ....
Następnie przechodzisz na stronę z kontrolką modelu łożyska gdzie ustawiasz odpowiednie dla twojego łożyska wskazania (listy rozwijalne Inner Diameter i Size -przy czym size przejdzie do tabeli w której wybierasz pozostałe wymiary.

Dajesz Zapisz Jako (zapisujesz pod twoją nazwą gdzieś na kompie ) i z tego miejsca wstawiasz do własnego pliku jako fragment.

Ale prościejszy sposób jest poprosu taki, że w bibliotece programu zaznaczasz jak wyżej typ łożyska klikasz prawym myszy / z menu rozwijalnego wybierasz "wstaw jako fragment" po czym pojawi ci się kontrolka modelu łożyska gdzie wybierasz dane jak wyżej

Oczywiście mocujesz dany model łożyska tam gdzie potrzebujesz i potwierdzasz wstawienie.

Pozdrawiam mam nadzieję, że pomogłem


Załączone pliki Miniatury
   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2012 04:46 PM przez T-Flex CAD.)
08-11-2012 08:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #3
RE: T-FLEX 11
Dzięki wielkie za pomoc. Nie zauważyłem po prostu bibliteki ISO i tylko w ANSI patrzyłem, moje niedopatrzenieUndecided/

Ale po kolejnym dniu pracy nasuwają się kolejne pytania.
Udało mi się załatwić wersję studencką 11.35 PL i teraz ona zapisuje pliki w formacie "grs" a pliki w firmie mam w "grb" jest tam wersja chyba 11.16.
Konkluzja z tego taka, że pliki z firmy otwierają się w wersji studenckiej ale na odwrót już niestety nie.
Jest na to jakaś rada?? Bo ogromna szkoda jeśli nie będę mógł pracować nad niektórymi projektami w domu Undecided/
09-11-2012 05:51 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #4
RE: T-FLEX 11
Witam
Cieszę się, że pomogłem w tej jednej sprawie.

Oczywiście nie mam zbyt dużej wiedzy jak to wszystko wygląda ale postaram się ci wytłumaczyć a przynajmniej nakreślić pewne zasady ogólnie stosowane na świecie. A z czym się spotkałem przy okazji innego programu z którego odbyłem kiedyś tam szkolenie i otrzymałem od nich płytę z pełną wersją programu oczywiście do nauki(tzw. studencką).

Mianowicie
Wersja studencka (rozwijając to) wersja uczniowska /w. do nauki prog./ w. do poznania prog. itd.
W większości przypadków są to wersje nie obciążone jakimiś konkretnymi zabezpieczeniami, a więc również możliwe "nazwijmy to" do zdalnego rozpowszechniania za darmo.
Zdajesz sobie chyba już sprawę z tego jaki byłby sens jeśli taka wersja byłaby kompatybilna z wersją komercyjną. Z tego co wiem ona jest kompatybilna czy też tożsama z wersją komercyjną (w jednej i w drugiej wersji zapoznasz się z programem / nauczysz się obsługii / operowania opcjami w ten sam sposób / również dostosujesz sobie środowisko, ale z punktu widzenia twórców programu byłoby to nielogiczne gdyby nie było żadnych ograniczeń.

Może poprostu zagadniesz pracodawcę (łatwo się pisze? nie?) i poprostu w jakiś sposób się dogadacie w tym temacie.
W końcu masz zamiar (z twojego opisu wnioskuję ) pracować nad projktami dla twojej firmy.

Co do wersja 11.35 / 11.16 to raczej nie ma chyba większego znaczenia.
większe czy też dopiero byłyby problemy dla wersji np. 12,...... / 11,35

Oczywiście nie znam układów w twojej firmie ale może kontak twjego pracodawcy z New Tech Solutions dałby jakieś rozwiązania

Pozdrawiam.
09-11-2012 09:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #5
RE: T-FLEX 11
Rozumiem że od tego jest wersja studencka że jest okrojona ale programy takie jak Inventor czy Solid Works można otwierać w wersjach pełnych nawet gdy są zapisywane w wersjach okrojonych, niestety T-FLEX tego nie posiada i strasznie szkoda ale co zrobić, w domu będzie można ćwiczyć tylko ;-//
10-11-2012 09:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #6
RE: T-FLEX 11
Obawiam się, że tylko
To jest opis do wersji studenckiej 12.55 ze strony matki


Opis:

T-Flex Parametric CAD 12.0.55.0 Student Edition PL. Specjalnie przygotowane archiwum ZIP zawiera również: spolszczone elementy znormalizowane DIN, ISO, PN; przeglądarkę T-FLEX Viewer 12; prezentację, dokumentację; dokument ze spisem ograniczeń i inne przykładowe materiały. Program do nauki z wykluczeniem zastosowań komercyjnych.

Plik do pobrania:

KLIKNIJ, aby pobrać program [DOWNLOAD] (466 MB).
pozdrawiam
10-11-2012 10:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #7
RE: T-FLEX 11
Żeby nie zakładać nowego tematu wykorzystam ten do kolejnego pytania.

Czy w T-Flexie jest moduł do rysowania kół zębatych?? Jeśli tak to gdzie bo za bardzo znaleźć nie mogę a jeśli nie to jakim sposobem w tym programie takie owe koło narysować??

Moje dane do z=23 zęby, średnica podziałowa dp=57,5, moduł=2,5.
29-11-2012 07:34 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 34
Dołączył: Jan 2011
Post: #8
RE: T-FLEX 11
Witam,

Posiadamy w bibliotece parametryczne koła zębate z oknem dialogowym parametrów, gdzie podaje się moduł, ilość zębów itp. Może być jednak ciężko znaleźć coś ze starszej wersji. Proszę napisać jakiej dokładnie wersji programu Pan używa - Pomoc/O T-FLEX (build)!?

   
PS. Może czas pomyśleć o upgrade Smile

T-FLEX CAD - system CAD o największych możliwościach parametrycznego projektowania!
29-11-2012 10:10 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #9
RE: T-FLEX 11
Używana wersja w pracy to 11.16 a w domu mam wersje studenckie 11.35 oraz 12.55.

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedż :-))

A gdzie dokładnie w tej bibliotece mogę znaleźć koła zębate?? Bo niestety ich nie widzę w studenckiej wersjiUndecided/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2012 01:29 AM przez grom99.)
30-11-2012 12:48 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 34
Dołączył: Jan 2011
Post: #10
RE: T-FLEX 11
Bezpośrednio po instalacji tego Pan nie znajdzie. Załączam plik.

.zip  Kolo_zebate.zip (Rozmiar: 792.96 KB / Pobrań: 34)

T-FLEX CAD - system CAD o największych możliwościach parametrycznego projektowania!
01-12-2012 04:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości