Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
T-FLEX 11
Autor Wiadomość
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #11
RE: T-FLEX 11
A którą wersją programu będę mógł otworzyć te przesłane kola zębate??
Narysowałem sam je ale na przyszłość może się oczywiście przydać :-))
09-12-2012 01:49 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #12
RE: T-FLEX 11
(09-12-2012 01:49 PM)grom99 napisał(a):  A którą wersją programu będę mógł otworzyć te przesłane kola zębate??
Narysowałem sam je ale na przyszłość może się oczywiście przydać :-))
Na pewno nie otworzy Pan tego w wersji 11, wersja 12 (studencka lub komercyjna) w jednej z nowszych kompilacji na pewno to otworzy. Przypominam jednak, ze wersja studencka nie jest przeznaczona do użytku komercyjnego.

[align=center][img]http://www.tflex.pl/images/tfx_cadpl.jpg[/img][/align]
12-12-2012 11:41 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nieistotna56 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jan 2013
Post: #13
RE: T-FLEX 11
czy w bibliotece w wersji t-flex 12 wersji studenckiej znajde wlasnie taki moduł do projektowania własnego koła zębatego?
08-01-2013 12:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #14
RE: T-FLEX 11
Specjalnego modułu nie ma. Nowe koło zebate może powstać przez modyfikację parametrycznego projektu lub może być zamodelowane od podstaw z wykorzystaniem np. takich narzędzi jak ewolwenta.

[align=center][img]http://www.tflex.pl/images/tfx_cadpl.jpg[/img][/align]
09-01-2013 12:40 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #15
RE: T-FLEX 11
Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w sprawie renderingu, cały projekt jest wykonany, zrobiłem widok eksplodowany i jedyne co mi zostało to porządny rendering bo ten co mam teraz jest kiepski i mi się nie podoba. Nie wiem co robię źle bo wpisywałem całe komentarze z brightness i gamma do radiosity itd, które były na stronie t-flexa w zakładce modelowania 3D.

Tak mniej więcej lub nawet lepiej ma to wyglądać jeśli chodzi o rendering:
http://imageshack.us/photo/my-images/801/dn50.png/

a tak wygląda teraz:
http://imageshack.us/photo/my-images/823/abb1.png/

Jak widać jest kiepski, np.otwory zaciemnione.

Mam nadzieję że dzisiaj mi ktoś pomoże bo na jutro muszę to mieć gotowe.

Idę dalej z tym walczyć, może się uda samemu :-))
11-02-2013 05:10 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
T-Flex CAD Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 32
Dołączył: Jan 2011
Post: #16
RE: T-FLEX 11
Proszę spróbować zmienić materiał części na mniej błyszczący oraz dodać własne źródło światła. Powinno pomóc.

[align=center][img]http://www.tflex.pl/images/tfx_cadpl.jpg[/img][/align]
16-02-2013 09:14 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #17
RE: T-FLEX 11
Witam jeszcze raz, mam kolejny problem z renderingiem, wyskakuje mi taki błąd:

http://imageshack.us/photo/my-images/600/3s5x.jpg/

Rendering nie chcę się stworzyć, czy muszę od początku składać złożenie czy można temu zaradzić w jakiś sposób??
Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Czy znacie wizualne fajne konfiguracje objaśnień do źródeł światła oraz grafiki ray tracing oprócz tej stronki http://www.tflex.pl/index.php?go=dzial&ka=2&id=13
25-06-2013 07:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #18
RE: T-FLEX 11
        Witaj Huh
Najprawdopodobniej włożyłeś na jakąś ścianę modelu (zdjęcie ?) coś w formacie .jpeg jako tekstura powierzchni
a takie sprawy w tym programie są dość skomplikowane.
Powiem tylko, że Export do formatu POV Ray i rendering w programie POV-Ray nie odtworzy takich fotek tylko model z programu.

Wprawdzie udało mi się to zrobić w wersji 12 32-bit ale zasada chyba jest ta sama dla 11-ki(w każdym razie możesz zawsze spróbować)
przede wszystkim stwórz sobie nowy materiał -musi ci się pojawić informacja (coś w stylu) czy zmienić plik default.mtr -trzeba pozwolić na zapis
w tym materiale dodajesz teksturę swoją jakąś tam fotkę
przy czym można tworzyć swoje pliki materiałowe (ważne są ścieżki itp. i można je przywoływać)ale nie wiem czy inna nazwa pliku materiałowego .mtr pozwoli na rendering

Potem nakładasz taki materiał na ścianę czy na bryłę i zapuszczasz grafikę RAY Tracing przy czym u mnie pojawiło się powiadomienie z potrzebą potwierdzenia coś jak pozwolenie na zmianę ścieżek dostępu do tekstury (w domyśle) po potwierdzeniu rendering poszedł bez problemu
po wyświetleniu okna dialogowego musisz odznaczyć opcję użyj materiał zastępczy.
I co jeszcze jak chodzi o światła możesz poeksperymentować wyklucz całkowicie oświetlenie standardowe w oknie
a poodkładaj swoje światła (przez pkt. 3D) z nimi możesz dużo zrobić (coś takiego już wyżej chyba pisało)
Pozdrawiam - mam nadzieję że to ci pomoże
Spróbuję przesłać fotkę jakie okno mi się pojawia odnośnie tej fotki
26-06-2013 05:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grom99 Offline
Member
***

Liczba postów: 13
Dołączył: Nov 2012
Post: #19
RE: T-FLEX 11
Ten komunikat I/O restriction też mi się pokazywał:

http://imageshack.us/photo/my-images/594/ciz4.jpg/

Tym razem pliki miałem po kimś tzn. nie ja od początku wszystko robiłem a moim zadaniem było zrobić wersję eksplodowaną oraz rendering co nie powinno stanowić większego problemu. Być może pliki były zapisywane w starszej wersji ale zrobiłem zapis na nowo na nowszą, robiłem wszelkie możliwe sposoby i d.pa bladaUndecided/

Ja nie chcę nakładać żadnej fotki tylko przykładowo kolor niebieski w T-FLEX występuje "Niebieski plastik" i go chcę użyć a woła o format .jpg Undecided/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2013 05:46 PM przez grom99.)
26-06-2013 05:42 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #20
RE: T-FLEX 11
Ok
problem może leżeć w tamtej wersji(choć?) wiem że miałem problemy kiedyś przy nakładaniu materiałów w importowanych modelach ale raczej były to formaty typu .iges lub .step
nie wiem, czy robiłeś takie coś nałożyć na model lub oddzielnie na ściany swój jakiś ale materiał nie kolor(to tak dla pewności)

To nie jest równoznaczne ale zrobiłem to, tylko tyle że na modelu stworzonym od ręki i przyjmuje ten kolor.
Może spróbuj posprawdzać parametry materiału może tam są pozapisywane jakieś informacje przez które się gubi?
Jest tam taka opcja Materiał POV - może tam jest coś dopisane?
sprawdź ścieżki do których odwołuje się materiał?

Pozdrawiam

I jeżeli to masz złożenie to problem będzie sięgał pliku konkretnej części a nie złożenia


Załączone pliki Miniatury
       
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2013 07:05 PM przez tomi467.)
26-06-2013 06:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości