Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edycja szkicu
Autor Wiadomość
cy5 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Nov 2013
Post: #1
Edycja szkicu
Witam
Żeby być królem parametryzacji trzeba wiedzieć jak np edytować linie pomocnicze - konstrukcyjne .
Samouczki pokazują jak je umieszczać ale jak je usuwać , edytować, móc powrócić i je skorygować, tego nie znalazłem. Powstają cały czas nowe.
Proszę o jakąś pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam Jakub
01-11-2013 08:26 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #2
RE: Edycja szkicu
Witaj
Edytowanie linii konstrukcyjnych nie jest niczym tajemniczym.
Wystarczy, że będziesz miał aktywną do rysowania płaszczyznę pracy i nie aktywujesz żadnych opcji do rysowania kliknąć na danej linii, okręgu -w ogóle na jakiejś składowej szkicu ona automatycznie chwyta się (jakby) myszki i pokazuje relacje, które można zmieniać.
Powrót do danego szkicu 2D i praca (poprawa, zmiany relacji itp.) na nim polega na aktywowaniu do rysowania danej "płaszczyzny pracy" na której znajduje się ten szkic -profil.
tutaj http://www.youtube.com/results?search_qu...vjN87arSqU
znajdziesz kilka filmików pokazujących relacje na szkicach 2D pracy z płaszczyznami pracy, itp.

pozdrawiam
01-11-2013 01:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
cy5 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Nov 2013
Post: #3
RE: Edycja szkicu
Ale błyskawiczna odpowiedź.
Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
01-11-2013 01:33 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #4
RE: Edycja szkicu
"błyskawiczna odpowiedź" to w pewnym sensie przypadek,
T-flex nie jest straszy kilka czy kilkanaście kliknięć w tym programie i dociera do ciebie, że działasz już intuicyjnie co w różnych tego typu programach różnie się kształtuje .
w każdym razie życzę powodzenia
polecam się


i pozdrawiam
01-11-2013 04:09 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
cy5 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Nov 2013
Post: #5
RE: Edycja szkicu
Dzięki
01-11-2013 05:31 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #6
RE: Edycja szkicu
(01-11-2013 05:31 PM)cy5 napisał(a):  Dzięki

A jeszcze mi coś w padło znienacka !!!!!
jeżeli linie konstrukcyjne powiążesz ze zmiennymi to nie musisz edytować danego profilu, nie musisz aktywować płaszczyzn pracy aby dokonać zmian

wystarczy dokonać zmian potrzebnych zmiennych kliknąć regenerację modelu i zmiany zostaną wprowadzone bez potrzeby ręcznego sterowania liniami konstrukcyjnymi I właśnie do tego mniej więcej służy parametryzacja w t-flex.
01-11-2013 09:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
cy5 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Nov 2013
Post: #7
RE: Edycja szkicu
Jest jakiś link z filmikiem na ten temat?
To może być bardzo wygodne w edycji obiektów.
A tak trochę pytanko ze wcześniejszego etapu tworzenia, czy każdy obiekt który chcę wyekstrudować - wyciągnąć z 2d do 3d musi być tworzony na osobnych płaszczyznach konstrukcyjnych? I jak to sobie poukładać bo jak się ma 3 albo 9 płaszczyzn konstrukcyjnych zaczyna to być nie wyraźne i jeszcze jedno pytanko jak - kiedy można nazywać swoimi nazwami : płaszczyzny robocze, operacje, obiekty, by w "drzewku" się lepiej orientować?
Dzięki za pomoc pozdrawiam Jakub
02-11-2013 08:56 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tomi467 Offline
Member
***

Liczba postów: 30
Dołączył: Dec 2010
Post: #8
RE: Edycja szkicu
           
Witam
na płaszczyźnie pracy możesz mieć dowolną ilość profili dla dowolnej ilości obiektów
ważne jest aby te profile miały różne kolory (przy rysowaniu) lub różniły się kreskowaniem gdy nie spełniają tych samych warunków np. wyciągnięcia
długość/ kierunek itp. płaszczyzny pracy możesz tworzyć w różnych dziwnych (nawet ) miejscach.
Nazwy możesz nadawać właściwie w każdej chwili -już na etapie wyciągnięcia można wejść w parametry i opisać potrzebne informacje
można też w drzewie modelu kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję "parametry" i opisać co trzeba

http://tflex.pl/?go=dzial&ka=5&id=32
http://www.youtube.com/watch?v=PkiMLLbWqDE
http://www.youtube.com/watch?v=olGXwGtAK4k
Tu kilka linków i wysyłam z rzuty ekranu -takich podstawowych możliwości

pozdrawiam
02-11-2013 11:58 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
cy5 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Nov 2013
Post: #9
RE: Edycja szkicu
Program zaczyna mi się podobać co raz to bardziej, a pomoc jest na najwyższym poziomie.
Nie liczyłem na tak wyczerpującą pomoc.
Bardzo dziękuję
Pozdrawiam serdecznie Jakub
02-11-2013 12:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
cy5 Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Nov 2013
Post: #10
RE: Edycja szkicu
Ooo udało się jakiemuś spamerowi.
Tępić dziada!
20-01-2014 12:04 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości